seob.nl seo introductie

SEO beginners handleiding 2018

Beginners handleiding voor zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie (seo) is een verzamelnaam voor technieken die gebruikt worden om een webpagina hoger in de zoekindex van de zoekmachines te krijgen.

In deze beginners handleiding neem ik je mee in de basis principes van zoekmachine optimalisatie.

Deze gids is geschikt voor mensen die een website hebben of beheren, weten dat er zoekverkeer is en dat dit te beïnvloeden valt. Net als iedereen wil je meer verkeer vanuit de zoekmachines en meer omzet.

Belangrijk om te weten dat alle tips die hier staan bij verkeert gebruik je website kunnen schaden. Zoekmachine optimalisatie is geen quick fix, maar voor mensen met een lange adem. Als iemand je iets beloofd wat de mooi is om waar te zijn .. dan is het dat waarschijnlijk ook.

Controleren of je site in de Google index is opgenomen

Het is belangrijk om te weten dat een nieuwe website 2 soms wel 3 weken zonder enige ranking kan zijn. Dit wil zeggen dat als je zoekt in Google.nl naar jou website dan wordt hier niets weergegeven.

Je kan controleren of jou site voorkomt in Google door te zoeken naar

‘site: url’ bijvoorbeeld site:https://www.seob.nl

Alle pagina’s van websitegevonden.nl worden nu weergegeven.

Is dit niet het geval en je website is ouder dan 6 maanden dan is er iets mis, wat er mis is kan ik vanaf hier niet beoordelen maar je kan denken aan de volgende punten:

 • Zoekmachines worden geblokkeerd door de .htaccess (op server niveau)
 • Je website heeft een penalty gehad en is verwijderd uit de index
 • Je website is nooit toegevoegd aan Google search console of enige andere pagina om kenbaar te maken dat deze live is

Wat is zoekmachine optimalisatie en hoe werkt het?

Om te begrijpen wat het is moet je weten hoe de Google index werkt, ondanks dat niemand exact weet hoe de index zijn gegeven opbouwt is iedereen het er over eens dat de onderstaande punten samen een score bepalen en deze score bepaalt jou ranking.

 • Links die verwijzen naar mijn website
 • Technische opbouw van mijn website / hosting
 • Content die ik plaats op mijn website
 • Zoekwoorden waarop gevonden wil worden.

Aangezien dit een beginners gids is laat ik het bij de bovenstaande punten.

Links die verwijzen naar mijn website

Bijna elke website heeft wel een link naar een andere website opgenomen, dit kan zijn om een gebruiker te wijzen op extra informatie, bronvermelding of wat dan ook. Deze links worden door Google gezien als een +1 voor jou website, een link naar jouw website of naar een pagina op jouw website wil zeggen dat die pagina de moeite waard is om te delen.

Google heeft een voorliefde voor content die de moeite waard is om te delen.

Niet elke link is evenveel waard, website die ouder zijn, zelf veel kwalitatief goede content hebben en veel gebruikers staan hoger aangeschreven dan nieuwe websites die nog geen gebruikers hebben of websites met slechte of content die van het internet is gepikt.

Zoals je in het bovenstaande overzicht kan zien zijn er verschillende pagina’s die verwijzen naar mijn website. Al deze websites hebben een eigen waarde en belang.

Op de website is de link opgenomen met een woord, dit woord is belangrijk om gevonden te worden op bepaalde zoekwoorden. Bijvoorbeeld link “SEO” verwijst nu naar mijn website en Google weet dan dat mijn website gaat over SEO. Meer hierover onder het kopje Zoekwoorden.

Als je wilt weten hoeveel links er naar jou website gaan en vooral wat de waarde van deze links is raad ik je aan om de “All in one Marketing toolkit”  van SEMRush te gebruiken. Dit is de meest populaire tool voor zoekmachine optimalisatie.

Als je weet dat links belangrijk zijn dan snap je dat het verkrijgen van links op pagina’s gerelateerd aan de branche waarin je werkt belangrijk zijn. Ik zeg hierbij specifiek “gerelateerd aan de branche”, niet alle links zijn waardevol. Als je de vuistregel hanteert, “Dit past bij mijn website” dan kan je eigenlijk niet fout gaan.

Trap dus ook niet in websites die je 10000 links in 10 min beloven, niet 1 van deze links is de moeite waard en waarschijnlijk schaad het je alleen.

Een voorbeeld van een goede link:

Na het lezen van de SEO beginnershandleiding ben ik beter in staat mijn website te laten ranken in Google en Bing. Diverse onderwerpen als linkbuilding en on-page SEO worden behandeld.

De link is in het bericht geplaatst op een pagina die relevalt is aan mijn website.

Samenvattend:

 • Links naar jouw website zijn bepalend voor je Google ranking
 • Het woord(en) waar de link in is opgenomen is het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden
 • Links die je zelf creëert wil je zoveel mogelijk in je eigen branche bij relevante echte Websites.

Technische opbouw van mijn website

De technische opbouw van je website is belangrijk voor zoekmachine optimalisatie, aangezien ik zonder problemen een complete cursus hierover kan schrijven ga ik alleen in op de onderstande punten:

 • CMS
 • Opbouw website
 • css / html fouten oplossen

Wat is een CMS en moet ik dit gebruiken?

CMS staat voor Content Management System, dit wil zeggen dat je een website van nieuwe content kan voorzien via een beheer systeem. Het bekendste systeem is WordPress. Ik zou zeggen als je WordPress niet kent ben je nog niet toe aan seo 🙂

Omdat je nu naast je standaard HTML website ook je CMS moet laden kan dit gevolgen hebben voor de snelheid van je website. Een snelle pagina is van essentieel belang bij zoekmachine optimalisatie. Google heeft aangegeven dat pagina snelheid van belang is voor je ranking in de index.

Goede hardware die afgestemd is op het gebruik van WordPress is enorm belangrijk. Ik heb een lijstje gemaakt van hosting providers die speciaal voor WordPress geoptimaliseerde hosting aanbieden.

Ook als je besluit om niet met WordPress aan de slag te gaan blijft pagina snelheid belangrijk, je kan testen wat de snelheid van je pagina is via de volgende link.

Opbouw website

Denk bij het maken van je website al na over de opbouw van je site. Een website met een logische indeling zal betere resultaten bereiken in de zoekmachines. Denk hierbij aan het werken met categorieën, nieuwe pagina’s voor nieuwe onderwerpen en plaats zoveel mogelijk je content op hetzelfde domein.

Dus in plaats van https://blog.seob.nl liever https://www.seob.nl/blog.

Naast een logische indeling is het ook verstandig om elke pagina / bericht te voorzien van een slimme url.

In plaats van https://websitexyz.nl/id?123 liever https://websitexyz.nl/superpagina

Dit alles maakt het voor zoekmachines makkelijker de opbouw van je website te lezen en te bepalen waar je website over gaat.

CSS / html fouten oplossen

Veel websites hebben fouten in de code, dit kan door veel verschillende oorzaken komen bijvoorbeeld:

 • Gratis theme welke slecht geprogrammeerd is
 • Plugins die niet goed verwijderen
 • Zelf website aangepast zonder code kennis

Het hebben van een website met fouten kan ernstige gevolgen hebben voor je zoekindex. De All in one marketing tool van SEMRush heeft een audit functie die je complete website onder de loop neemt. Waarom iemand inhuren als je het werk zelf kunt uitvoeren?

Content die ik plaats op mijn website

Dit is wellicht de belangrijkste tip. Je kan de beste zoekmachine optimalisatie consultant in de wereld zijn maar als niemand je content wilt zien of je product wilt kopen heb je er niets aan.

Bespaar niet op goede content! Indien je zelf niet beschikt over deze vaardigheden raad ik je sterk aan iemand hiervoor in te huren. Sites als Freelancer.nl of …. hebben meer dan genoeg tekstschrijvers beschikbaar.

We hebben besloten dat de content goed moet zijn maar dan zijn we er nog niet. Content moet ook ingedeeld zijn zodat de zoekmachines begrijpen welk zoekwoord hierbij hoort en waar het over gaat.

Om te controleren of je teksten voldoen aan de juiste seo gegevens en om aanbevelingen te krijgen heeft semrush een handige tool gemaakt. SEO Content Template, deze is ook beschikbaar in voor Nederlandse zoekwoorden.

Zorg dat het zoekwoord waarop je gevonden wordt terug komt in de tekst, bij voorkeur in de header en nog en keer of twee in het bericht. Pas op dat je niet onnatuurlijk gaat spammen:

Zoekmachine optimalisatie doe je zelf

Zoekmachine optimalisatie doe je zelf

Zoekmachine optimalisatie doe je zelf

Zoekmachine optimalisatie doe je zelf

Is geen natuurlijke manier op je zoekwoord op te nemen.

Zoekmachine optimalisatie doe je zelf is de slogan van mijn nieuwe website, ik geloof dat het niet altijd nodig is om mensen in te huren als je zelf met wat tijd en kennis resultaten kunt behalen.

De tekst hierboven is veel natuurlijker om een zoekwoord te implementeren.

Samenvattend

Schrijf goede content die gebruikers willen lezen en wellicht willen delen. Zorg dat je artikelen georganiseerd zijn en controleer je status met de tools van Moz of SEMRush.

 

Zoekwoorden waarop gevonden wil worden.

Iedereen die naar google.nl gaat start zijn zoekopdracht met een combinatie van zoekwoorden, de getoonde resultanten staan daar niet toevallig, deze worden weergegeven omdat Google denkt dat dit de meest relevante websites zijn voor het opgegeven zoekwoord.

Het zoekwoord waarop je wordt gevonden kan de doorslag geven tussen wel een verkoop of niet. Als jij een website bezit www.hondenhalsbanden.nl en je hebt geïnvesteerd in links met de anchortekst “hondenvoer” dan zal je op dat woord uiteindelijk gevonden gaan worden. Een gebruiker die op je website komt verwacht dan hondenvoer maar krijgt halsbanden, je kan je voorstellen dat je conversie van die klant niet enorm hoog zal zijn.

Terwijl het zoekwoord ‘honden halsband kopen’ tot een hoge conversie zal leiden.

Het vinden van goede zoekwoorden is een groot onderdeel van zoekmachine optimalisatie en hierin gaat veel tijd zitten. Daarnaast is dit zonder goede tools eigenlijk niet te doen. Ik adviseer de volgende tools te gebruiken:

De bovenstaande tools zijn een goede start om aan de slag te gaan met zoekwoorden, via de artikelen op mijn website zal ik hier dieper op ingaan.

Conculsie

Zoekmachine optimalisatie is voor mensen met een lange adem maar absoluut zelf uit te voeren. Consultants zoals ik zelf gebruiken tools die ons inzichten geven over een betreffende website. Het duiden van deze data is ons werk. Dit is werk wat jij ook kan leren. Abonneer je op de onderstaande tools en ik verzeker je dat je meer dan genoeg tools ter beschikking hebt om elke website hoger te krijgen in Google.

 • SEMRush
 • Google Keyword Planner
 • Moz
 • Ahrefs
 • KeySearch

Zorg voor goede hosting en bouw een leuke website, maar vooral maak een website waar je om geeft. Je bent over het algemeen wel wat uurtjes zoet met je site dus laat het dan ook leuk zijn.

De links naar de tools bevatten affiliate links, dit wil zeggen dat over aangeschafte producten ik een klein percentage ontvang. Dit is mijn verdien model en hierdoor kan ik content gratis aanbieden. Deze tools zijn van de hoogste kwaliteit en met zorg gekozen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

About the Author: Louis

SEO consultant en Google Analytics iQ expert.

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.